Borrelen in stijl: heerlijke wijnen voor bij de borrelplank!

Het is altijd een goed moment om te borrelen. Gezellig met je collega’s, familie of vrienden proosten! Ga je nu zelf een borrel met hapjes organiseren? Dan wil je natuurlijk een mooie wijn serveren aan je gasten. We raden je aan om voor toegankelijke soorten te gaan met soepele tannines. Een borrelwijn moet immers niet te complex zijn en niet al te veel alcohol bevatten. Om je te helpen met het maken van een geschikte wijnkeuze, hebben wij een aantal echte voltreffers voor je uitgelicht. Elegante wijnen die schitteren bij de kaas, charcuterie of bij vegetarische hapjes! 

Wijn bij charcuterie 

Liefhebbers van vlees maak je zeker blij met een mooie selectie charcuterie bij de borrel. Gedroogde worst en rauwe ham zijn goed te combineren met een rode wijn met gemiddelde of stevige tannines. Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in het vlees de tannines in de wijn verzachten, wat de smaakbeleving optimaliseert. 

Een aanrader voor bij de verschillende vleessoorten is bijvoorbeeld een Rioja rode wijn. Deze Spaanse wijn heeft een kruidig en fruitig karakter en vult een charcuterie plank met bijvoorbeeld chorizo en fuet uitstekend aan. Ook is een rijpe Sangiovese erg geschikt bij gezouten vlees. Bij vleessoorten die mild en zacht van structuur zijn zoals parmaham kun je een frisse witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Grigio schenken. Qua rode wijn is Montepulciano een goede begeleider bij rauwe ham, vanwege zijn zachte, volle smaakprofiel. 

Wijn bij vegetarische hapjes

Komen er veel vegetariërs bij je borrel? Er zijn tegenwoordig heerlijke borrelhapjes verkrijgbaar zonder vlees. Bij vegetarische tapas zoals olijven, gegrilde paprika of zongedroogde tomaatjes, kun je bijvoorbeeld heel goed een lekkere fruitige Rosé uit de Provence serveren, maar ook een kruidige, soepele Beaujolais. Knapperige champignonkroketjes of risottoballetjes gaan perfect samen met een mousserende wijn zoals Cava, en de nootachtige smaken van hummus en gebrande noten combineren goed met een droge witte wijn zoals chardonnay

Wijn bij de kaasplank 

De wijnsoort die je kaasplank het beste begeleidt is grotendeels afhankelijk van de soorten kaas die je op je plank legt. Pittige kazen zoals blauwschimmelkaas vragen om een wat zoetere wijn zoals een fruitige lichtzoete Prosecco of Sauternes. Zoete aroma’s zijn namelijk een mooie tegenhanger voor bij de pittige scherpe smaken van gorgonzola of roquefort. Zachtere en mildere kazen zoals camembert en brie zijn lekker met een droge witte wijn zoals Riesling, of met een soepele Merlot, en bij geitenkaas kun je een frisse witte wijn serveren, zoals bijvoorbeeld een Chenin Blanc. Belegen kaassoorten en oude kaas gaan dan weer uitstekend hand in hand met een klassieke Bordeaux. 

Kortom: stem de wijn goed af op de hapjes voor een geslaagde borrel in stijl!

Gerelateerde berichten