Maak jij déze apparaten en hoekjes in je woning wel vaak genoeg schoon?

Uiteraard is het prettig om in een schoon huis te leven. Het grootste deel van je woning is meestal waarschijnlijk netjes en opgeruimd. Het toilet, de badkamer, de keuken. Maar toch zijn er in veel huishoudens bepaalde apparaten en hoekjes die nét iets te lang worden overgeslagen. Vergeet deze onderdelen niet!

Koffiezetapparaat

Dat verse bakje koffie smaakt toch ineens iets minder lekker als je je bedenkt dat je je koffiezetapparaat al maanden niet hebt schoongemaakt… Hoog tijd dus om dit weer eens te doen! Gelukkig is het niet veel werk. Het ontkalken is het belangrijkst, zodat de kalkresten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook reinigingstabletten zijn een uitkomst. Nog even een doekje over de buitenkant van het apparaat, en je bakjes koffie smaken weer overheerlijk. Trakteer jezelf na die poetsbeurt direct op extra lekkere koffie, zoals Starbucks koffie! Dat is toch genieten geblazen.

Wasmachine

Een wasmachine is natuurlijk bedoeld om je kleding schoon te maken. Maar maak je het apparaat zelf ook wel eens schoon? Draai bijvoorbeeld om de zoveel weken een kookwas, om bacteriën te doden. Een vaatwasblokje of wat soda erbij ruimt nog beter op. Reinig regelmatig de randen aan de binnenkant van de wasmachine, evenals de trommel. Hier blijft namelijk vuil in hangen. En houd het deurtje altijd open na het wassen, zodat de wasmachine goed droogt.

Magnetron en oven

Nog wat apparaten die we iets te vaak overslaan: de magnetron en oven. Een poetsbeurt is hier op z’n tijd welkom, zeker als er restjes van maaltijden zijn gevallen. Met name in de oven kunnen zulke restjes gaan verbranden, wat ook nog eens vies ruikt. Ga met een doekje langs de binnenkant van de magnetron of oven. Meestal is wat allesreiniger hier genoeg. Is het erg aangekoekt? Dan kan bijvoorbeeld een keukenreiniger nog wat helpen.

Onderkant van meubels

Onder de bank, kast, tafel of stoelen verzamelt zich stof. Eerst maar een beetje, maar na verloop van tijd kan er een flinke hoop liggen. Dit is natuurlijk niet zo fris. Als je gevoelig bent voor stof, kan het je ook nog eens verkouden maken. Daarom is het zaak om van tijd tot tijd deze meubels te verschuiven en het stof eronder vandaan te halen. Gewoon met de stofzuiger – het is zo gepiept.

Prullenbak

In de prullenbak gooi je natuurlijk je vuilnis. Maar maak je de prullenbak wel eens schoon? Zelfs als je er een vuilniszak in stopt, is dit belangrijk om te doen. Er blijven namelijk toch restjes en bacteriën achter. Zeker als er nare geurtjes uit de prullenbak komen, is het hoog tijd om dit even te reinigen – met een sopje en een sponsje bijvoorbeeld. Maar je kunt dit nog beter preventief doen, voordat de geurtjes verschijnen.

Gordijnen

Onze laatste tip: maak af en toe de gordijnen schoon. In elke kamer waar ze voor de ramen hangen. Hier komen immers ook stofdeeltjes en andere restjes op terecht. Hoe het werkt? Dat verschilt per gordijn. Stoffen gordijnen kun je in de wasmachine stoppen of laten stomen. Andere gordijnen kun je afnemen, met een natte of droge doek. Een vervelend klusje, maar wel belangrijk!

 

Gerelateerde berichten