Maak je oude huis simpel duurzamer

Je oude huis is een prima plek om te beginnen als je op zoek bent naar manieren om je leven duurzamer te maken. Het gemiddelde huis met drie slaapkamers en twee badkamers dat tegenwoordig in Nederland gebouwd wordt, produceert ongeveer 23 kilogram afval per dag, en het meeste daarvan belandt op stortplaatsen of in verbrandingsovens waar het schadelijke broeikasgassen zoals methaan in de atmosfeer doet vrijkomen. Gelukkig zijn er veel dingen die je rond je huis kunt doen die het afval op stortplaatsen helpen verminderen en tegelijk je ruimte comfortabeler en efficiënter maken.

Vervang gloeilampen door LED’s

LED lampen zijn een geweldige manier om je huis duurzamer te maken. Ze verbruiken minder energie dan traditionele gloeilampen, en ze gaan veel langer mee. Dit betekent dat je minder geld aan elektriciteit uitgeeft en minder afval creëert. LED lampen produceren ook minder warmte, wat kan helpen je huis koeler te houden in de zomer.

Neem een Energy Star koelkast

Een energiester koelkast is een geweldige manier om je milieu-impact te verminderen en geld te besparen op je energierekening. Ze verbruiken ongeveer 20% minder energie dan traditionele koelkasten, en ze kunnen je honderden euro’s besparen tijdens de levensduur van het toestel. Bovendien zijn energie-ster koelkasten gemaakt van recyclebare materialen, zodat ze helpen de hoeveelheid afval te verminderen die op stortplaatsen terechtkomt.

Installeer energiebesparende ramen

Ramen en vensters zijn twee van de belangrijkste elementen van een woning als het op duurzaamheid aankomt. Energiebesparende ramen kunnen helpen je energierekening te verlagen en je huis comfortabeler te maken. Ze werken door warmte in de winter op te vangen en in de zomer de koele lucht binnen te houden. Dit betekent dat je je airconditioner minder kunt gebruiken, waardoor je geld bespaart op je elektriciteitsrekening.

Gebruik natuurlijk daglicht

Als er natuurlijk licht is, probeer dat dan te gebruiken in plaats van de lichten aan te doen. Dit kan helpen je elektriciteitsrekening te verlagen en de hoeveelheid energie die je verbruikt te verminderen. Bovendien kan het installeren van dakramen of vervangende ramen meer licht in het huis brengen.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen installeren helpt je huis duurzamer te maken door een deel van je energiebronnen te vervangen door groene energie van de zon. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van elektriciteitsbedrijven op basis van fossiele brandstoffen, wat beter is voor het milieu.

Plant een tuin of houd wat kippen

Tuinen zijn een uitstekende manier om je huis duurzamer te maken, want ze geven je gratis voedsel en verminderen tegelijk het afval op de vuilnisbelt. Ze zijn ook geweldig voor het milieu, want ze helpen bodemerosie en afvloeiing van water tegen te gaan. Plus, goed verzorgde tuinen kunnen kooldioxide uit de atmosfeer opzuigen en ondergronds opslaan via fotosynthese.

Dit artikel heeft een paar geweldige manieren gegeven waarop je je huis duurzamer kunt maken. Het is belangrijk te onthouden dat kleine aanpassingen rond het huis het stortafval helpen verminderen en voor iedereen een schoner milieu opleveren. Een mooi uitgangspunt waar we hopelijk snel allemaal achter staan!

Gerelateerde berichten